Resipi Siput Buluh/Bamboo clam/Pepahat dan Lala Versi Shell out (simple tapi sedap!)
Rupanya sedap eh siput buluh ni. First time try masak ala-ala shell out campur dengan lala sikit. Sedap weh! Makan dengan nasi panas. Sedap hingga menjilat jari! Masak apa yang ada kat rumah je. heheh...
![]() |
Siput buluh dan lala ala-ala shell out gitew! |
Jom Check!
Ramuan:
Bahan Kisar
1-2 biji bawang merah besar)/3 biji bawang merah kecil
3 ulas bawang putih
I inci halia
11 tangkai cili kering/3 sudu besar cili Kisar
Bahan Sambal
Minyak masak
2 sudu besar butter
1 batang serai (diketuk)
2 sudu besar serbuk kari daging (dibancuh dengan air)
1 sudu besar sos tiram
3 sudu besar sos cili
Setengah cawan air masak
Setengah biji Lemon/1 limau nipis
Bahan Celur/Rebus
Sawi
Brokoli
(Atau sayur lain mengikut citarasa masing-masing: sweet corn/baby corn/carrot)
Siput buluh/bamboo clam/pepahat
Lala
Cara Memasak:
1. Celur sawi dan brokoli kemudian ketepikan.
2. Celur siput buluh dan lala kemudian ketepikan.
3. Panaskan minyak masak dan butter. Setelah itu, tumis bahan kisar sehingga pecah minyak atau naik bau.
3. Masukkan bancuhan serbuk kari. Tumis sebentar. Seterusnya, masukkan sos tiram dan sos cili. Tambahkan sedikit air jika terlalu pekat.
4. Masukkan garam/perasa dan gula mengikut citarasa masing-masing.
5. Masukkan siput buluh, lala, sawi dan brokoli yang telah direbus. Kacau rata bersama sambal.
6. Tutup api dan perahkan sedikit lemon atau limau nipis. Kacau perlahan.
7. Okay, dah siap! Boleh hidangkan. Makan dengan nasi panas-panas!
Baca Juga: Resipi Tomyam Seafood Kaw
Selamat Mencuba! Sangat Sedap!
Comments
Post a Comment