Resipi Siput Buluh/Bamboo clam/Pepahat dan Lala Versi Shell out (simple tapi sedap!)

Rupanya sedap eh siput buluh ni. First time try masak ala-ala shell out campur dengan lala sikit. Sedap weh! Makan dengan nasi panas. Sedap hingga menjilat jari! Masak apa yang ada kat rumah je. heheh...


Shell out Siput Buluh dan Lala
Siput buluh dan lala ala-ala shell out gitew!

Jom Check!


Ramuan:


Bahan Kisar

1-2 biji bawang merah besar)/3 biji bawang merah kecil

3 ulas bawang putih

I inci halia

11 tangkai cili kering/3 sudu besar cili Kisar


Bahan Sambal

Minyak masak

2 sudu besar butter

1 batang serai (diketuk)

2 sudu besar serbuk kari daging (dibancuh dengan air)

1 sudu besar sos tiram

3 sudu besar sos cili

Setengah cawan air masak

Setengah biji Lemon/1 limau nipis


Bahan Celur/Rebus

Sawi

Brokoli

(Atau sayur lain mengikut citarasa masing-masing: sweet corn/baby corn/carrot)

Siput buluh/bamboo clam/pepahat

Lala


Cara Memasak:

1. Celur sawi dan brokoli kemudian ketepikan.

2. Celur siput buluh dan lala kemudian ketepikan.

3. Panaskan minyak masak dan butter. Setelah itu, tumis bahan kisar sehingga pecah minyak atau naik bau.

3. Masukkan bancuhan serbuk kari. Tumis sebentar. Seterusnya, masukkan sos tiram dan sos cili. Tambahkan sedikit air jika terlalu pekat.

4. Masukkan garam/perasa dan gula mengikut citarasa masing-masing.

5. Masukkan siput buluh, lala, sawi dan brokoli yang telah direbus. Kacau rata bersama sambal. 

6. Tutup api dan perahkan sedikit lemon atau limau nipis. Kacau perlahan.

7. Okay, dah siap! Boleh hidangkan. Makan dengan nasi panas-panas!


Baca Juga: Resipi Tomyam Seafood Kaw


Selamat Mencuba! Sangat Sedap!

Comments

Popular posts from this blog

Asam Pedas Ayam Johor (Pekat Dan Padu!)